Siirry suoraan sisältöön
uudet vedonlyöntisivut » Teemu Selänten vaikutus jääkiekkokulttuuriin Suomessa

Teemu Selänten vaikutus jääkiekkokulttuuriin Suomessa

Teemu Selänne on yksi Suomen tunnetuimmista jääkiekkoilijoista. Teemu Selänne on saavuttanut urallaan suurta menestystä Pohjois-Amerikan ammattilaisseura NHL:ssä. Teemu Selänne on voittanut Stanley Cupin urallaan kerran. Sen lisäksi Teemu Selänne on arvostettu maajoukkueen kiekkoleijona. Teemu Selänne (s. 3 heinäkuuta 1970) on olympia- ja MM-mitalisti.

Suomen SM-liigassa Teemu Selänne muistetaan Helsingin Jokerien pelaajana. Selänne oli merkittävässä roolissa mukana Jokerien noustessa SM-liigaan. Tämä Jokerien kanssa mukana olo ja joukkueen nosto SM-liigaan oli merkittävä vaikutus suomalaiseen jääkiekkokulttuuriin. Selänne pelasi neljä kautta Jokereissa ja hän voitti Suomen mestaruuden joukkueen kanssa.

Selänteen NHL ura alkoi Winnipeg Jetsin joukkueessa. Jetsin lisäksi Selänne on edustanut NHL urallaan Anaheim Ducksia, San Jose Sharksia ja Colorado Avalanchea. Selänne muistetaan erityisesti Jetsin ja Ducksin ajoistaan.

Selänne pelasi uransa laitahyökkääjänä. Selänne oli peliprofiililtaan erityisesti maalintekijä ja hän on kaikkien aikojen paras suomalainen maalintekijä ja pistemies tehopistein 1 457. Selänne on pisteillä laskettuna toiseksi parhain eurooppalainen pelaaja. Selänne on voittanut NHL:n maalitilaston kolmesti. Hän voitti NHL:n mestaruuden Anaheim Ducksissa vuonna 2007. Hänet on valittu jääkiekon kunniagalleriaan Hockey Hall of Fameen.

Suomen jääkiekkomaajoukkuetta, eli leijonia, Selänne on edustanut viidesti MM-kilpailuissa, kuudesti talviolympialaisissa, kahdesti maailmancupissa ja kerran Kanada-cupissa. Maajoukkueessa Selänne saavutti neljä olympiamitalia ja kaksi MM-mitalia, toisen sijan maailmancupissa ja kolmannen sijan Kanada-cupissa. Suomalainen kiekkoyleisö on äänestänyt hänet kaikkien aikojen suomalaispelaajaksi.

Selänteen vaikutus suomalaiseen jääkiekkokulttuuriin on merkittävä. Häntä pidetään kansallissankarina ja hänellä on ollut merkittävä rooli lajin popularisoinnissa Suomessa. Hän on ollut roolimalli ja innoittaja monille nuorille suomalaisille jääkiekkoilijoille, jotka ovat katsoneet häntä ylöspäin esimerkkinä siitä, mitä kovalla työllä ja omistautumisella voi saavuttaa. Teemu Selänteen ja häntä ennen NHL:ssä pelanneiden menestyneiden pelaajien, kuten Jari Kurrin, vaikutus suomalaiseen jääkiekkokulttuuriin on ollut suuri juuri esikuvana. Monet nykyään pelaavat pelaajat, Suomessa ja Pohjois-Amerikassa, ovat nähneet juuri Selänteen esikuvana ja roolimallina.

Selänteen menestys NHL:ssä on myös osaltaan nostanut suomalaisen jääkiekon profiilia sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Hän on auttanut nostamaan Suomea jääkiekkomaana kartalle ja auttanut lisäämään lajin suosiota Suomessa. Selänne varattiin Winnipeg Jetsin joukkueeseen vuoden 1988 varaustilaisuudessa. Toisin kuin nykyään, 80-luvulla ei ollut yleistä, että pelaajia olisi lähtenyt Suomesta suurin joukoin NHL:n varaustilaisuuksiin tai pelaamaan. Selänne oli yksi näistä tienraivaajista.

Selänne on ollut mukana myös erilaisissa aloitteissa jääkiekon edistämiseksi Suomessa. Hän on ollut mukana nuorten jääkiekko-ohjelmissa ja tukenut jäähallien ja muiden lajia edistävien tilojen kehittämistä. Tunnettuna hahmona Selänne on hyvä mentori ja kummi monenlaisille hyville hankkeille Suomen jääkiekkojuniorien auttamiseksi.

Selänteen vaikutus jääkiekkokulttuuriin Suomessa näkyy myös siinä, miten lajin suosio on kasvanut maassa. Selänteen noustua tähtipelaajaksi rekisteröityjen jääkiekkoilijoiden määrä Suomessa on kasvanut huimasti, ja laji on tullut suositummaksi sekä miesten että naisten keskuudessa. Selänne on osaltaan auttanut jääkiekkoa nousemaan Suomessa ykköslajiksi. Jääkiekko ja miesten jääkiekko on laji, jossa Suomella on realistiset ja hyvät mahdollisuudet menestyä kansainvälisissä kisoissa. Selänteellä on ollut oma merkittävä osa lajin nostossa Suomen ykköslajiksi. Jääkiekko on vauhdikas peli aivan, kuten casino tässä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Teemu Selänteellä on ollut merkittävä vaikutus jääkiekkokulttuuriin Suomessa. Häntä pidetään kansallissankarina ja hän on saavuttanut urallaan merkittävää menestystä. Selänne on myös persoonaltaan miellyttävä henkilö ja hänen positiivisuutensa on hyvä asia. Teemu Selänteen vaikutus jääkiekon nostamisessa Suomen ykköslajiksi on ollut merkittävä. Selänteen monenlaiset jääkiekon taustaprojektit ovat merkittävä tekijä hänen työssään jääkiekon hyväksi Suomessa.